Så kan du påverka priset på din hemförsäkring

Försäkringspremien (priset för din försäkring) påverkas av en rad olika saker och kort sagt kan man säga att ju mer du vill ha ut av din försäkring, ju dyrare blir den - enkelt va?

Försäkringsbeloppet, självrisken, tilläggsförsäkringar samt rabatter och erbjudanden är faktorer som påverkar försäkringspremien:

  1. Försäkringsbeloppet Det belopp du väljer att försäkra något mot, exempelvis det belopp du sätter som värde på din egendom när du tecknar en hemförsäkring. Genom att se till att beloppet stämmer mot det värde du vill försäkra kan du se till att du betalar rätt försäkringspris.

  2. Självrisken Det belopp man själv får stå för om något skulle inträffa, innan försäkringen går in och betalar resten. En lägre självrisk ger ett högre försäkringspris, men du slipper betala så mycket när något händer.

  3. Tilläggsförsäkringar Utökat skydd än hemförsäkringens grundskydd, vilket också ökar priset. Det viktigaste är att titta igenom vilka tilläggsförsäkringar som finns och se ifall det finns någon som just du har ett behov av. Allriskförsäkring och utökat reseskydd är två exempel på vanliga tillägg.

  4. Rabatter och erbjudanden En vanlig rabatt är en så kallad samlingsrabatt som man kan få om man samlar flera försäkringar hos samma bolag. Andra rabatter kan ges när man tecknar försäkringen online eller genom att du är medlem i en förening eller ett fackförbund som har avtal med ett försäkringsbolag.